20 Mayıs 2011 Cuma

Futbolcuya 16 Ay Hapis



Yeni sporda şiddet yasasının onaylanmasıyla birlikte cezalarda peş peşe gelmeye başladı.İzmir amatör küme'de hakeme kendisine kırmızı kart gösterdi diye küfür edip hakaret eden oyuncuya 16 ay hapis cezası verilmiş.Buraya kadar problem yok gibi gözüküyor fakat işin aslı öyle değil.

Ortada bir suç var ve bu suçun kanunla belirlenmiş cezası tabiki verilmeli fakat teoride doğru olanı pratikte yanlış yapıyoruz.Hergün gazetlerde okuyoruz adam yaralama,cinayet,gasp,hırsızlık türlü türlü suçlar işleniyor,bu ağır suçlar kimi zaman cezasız kalıyor bazende çok ufak cezalarla kurtarmak mümkün oluyor.

Örneğimiz sporda olduğundan dolayı spordan devam edelim.2 hafta önce oynanması planlanan ve çıkan olaylar yüzünden iptal edilen Bursa-Beşiktaş maçında Bursa'nın aldığı cezalar bu cezaya göre hafif kalıyor.Toplu bir taraftar organizasyonu ve şehri alt üst eden resmen iç savaş görüntüleri vardı.Kimsenin ölmemesi ve ciddi yaralanma olmaması tamamen şanstı.Şimdi bu denli büyük bir olayda saha kapatma,seyircisiz oynama cezaları verilirken futbolcuya hapis verilmesi ne kadar mantıklı ?


Yani özetle ülkemizde onca hırsız,katil v.s. dışarıda gezebiliyorken bir sporcunun sadece hakaret suçundan bu derece bir ceza alması bana anlamsız geliyor.


Haberi ayrıntıları ;


İzmir’de 1’inci amatör küme karşılaşmasında, kendisine kırmızı kart gösteren orta hakem Mert Uçar’ın üzerine yürüyüp hakaret ve tehdit ettiği iddiasıyla tutuksuz yargılanan Pınargücü futbol takımı oyuncusu Emre Bağcı, 16 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı.
Olay, geçen yıl 14 Kasım’da Pınarbaşı semt sahasında meydana geldi. Pınargücü futbolcusu Bağcı, kendisine küfür ettiği gerekçesiyle Yavuzspor’un oyunculardan birine kafa attı. Hakem Uçar da Bağcı’ya kırmızı kart gösterdi. Bağcı, Uçar’ın üzerine yürüyüp, iddiaya göre, tehdit ve hakaret etti. Uçar’ın şikâyetçi olduğu Bağcı hakkında, ‘tehdit ve hakaret’ suçlarından dava açıldı. Son duruşmada savunma yapan Bağcı hakemin kendisine küfrettiğini belirterek, “Ben de ona aynı şekilde cevap verdim” dedi. Bağcı ‘tehdit’ten 5 ay, ‘hakaret’ suçundan da 11 ay 20 gün olmak üzere 16 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Hâkim, daha önceden de sabıkasının olması nedeniyle cezayı ertelemedi, paraya da çevirmedi.

‘Futbol terörüne karşı örnek karar’
Avukat Halil İbrahim Atabay, “Ceza kesinleşince sanık cezaevine girecek. Bu tür kararlar biraz olsun futbol terörünü durdurur. Hakemler sürekli olarak benzer olaylarla karşı karşıya kalıyor. Karar örnek bir karar” diye konuştu.


1 yorum: