3 Şubat 2011 Perşembe

Top 8 İçin Son Bir Adım (gololurr basketbol yazarı transferi)

Sevgili Gololurr okurları bugün blogumuz için uzun zamandır düşündüğüm fakat bir türlü gerçekleştiremediğim yeniliği bu yazıyla beraber gerçekleştirmiş bulunuyoruz.Bir basketbol sever ve Efes Pilsen taraftarı olarak bloga her zaman futbol kadar basketbol yazıları da girmek istedim fakat zamansızlık ve futbol takibinden dolayı çok çok ayrıntılı yazılar yazacak kadar iyi takip edemedim güzel oyun basketbolu.Bu yüzden ara transfer döneminin bitmesine dakikalar kala Efesliler grubundan tanıştığım Aslıhan'ı blogumuza basketbol yazarı olarak transfer ettim.Bundan sonra başlıca hedef Euroleague olmak üzere basketbol üzerine yazacak.Bonservisi elinde olan yazar için bonservisi bedeli ödemezken yıllık ücret olarak sizlerin övgülerini ve yorumlarını alacak.Sözü ona bırakıp çekilirken tekrardan kendisine hoş geldin diyorum.







THY Euroleague Top 16 H Grubu 3. hafta ilk maçında Fenerbahçe Ülker evinde Zalgiris Kaunas’ı 80-72 mağlup ederek oynadığı 3 maçı da kazanmış oldu. Böylece grubunda büyük bir avantaj sağladı.

Fenerbahçe Ülker adına bu maç için yapılabilecek en iyi yorum, “artık kötü oynadıkları maçları bile kazanmayı öğrenmiş olmaları” olabilir. Geçen hafta Power E. Valencia maçında son 3 dakika oynayamadıkları! basketbol ve nerdeyse kaybedilme noktasına gelen bir maç Emir Preldzic’in insanlık dışı 2 bloğuyla dönmüştü. Bu hafta ise maçın birçok kısmını kötü oynadıkları halde kazanmayı başardılar. Takımın sakatlıklar konusun da yaşadığı sorunlar ortada, bir türlü tam istenilen sistem oturtulamadığı halde Koç Spahija ve Aydın Örs’ün takıma getirdikleri “takım olabilme bilinci” bu maçların kazanılmasında ki en önemli nedendir. Fenerbahçe Ülker aldığı bu galibiyetle gruptan çıkmayı %80 kesinleştirdiği gibi, grup birincisi olarak çıkabilme avantajını da ciddi bir şekilde arttırmış oldu. Şimdi takımın önün de yaklaşık olarak 2 haftalık bir dinlenme süreci mevcut hem Euroleague deki ara hem de Beko Basketbol Ligi Allstar Hafta sonu ile birlikte Koç ve Aydın Örs’ün bu görünür de iyi olan ama aslında kötü giden gidişata akılcı önlemler alabileceklerine inanıyorum. Hafif sakatlıkları olan oyuncuların da tekrar sağlıklarına kovuşup takıma dönmeleri kalan maçlar da Fenerbahçe Ülker için önemli avantaj sağlayacaktır.


Diğer tarafa baktığımız da ise; Fenerbahçe Ülker için ne kadar olumlu konuşabiliyorsak, Zalgiris Kaunas için de ne yazık ki bunun tam tersi geçerli. Burada oynadıkları maç onların için tam bir ölüm kalım savaşıydı. İlk iki maçı kaybetmeleri onları grubun en alt sırasına itse de önlerinde çok önemli bir şansları vardı. Maça da istekli, kritik nokta da olduklarının bilincinde başlayan taraf onlardı. Ama iyi başladıkları maçı iyi bitiremediler ve büyük ihtimalle gruptan çıkabilme ihtimallerini kaybettiler. Evet kağıt üzerin de hala bir şansları var gibi görünse de Zalgiris Kaunas’ın gruptan çıkabilmesi artık mucizelere bağlı.

Ayrıca grubun diğer maçında Olympiacos kendi evinde Power E. Valencia’yı 77-62 geçerek 2. galibiyetini almış oldu. Bu farklı galibiyetle de olursa eğer 2’li averaj da ciddi bir üstünlük sağladı. Bu iki takım arasın da şu sonuca bakıp Olympiacos’un bir adım daha önde olduğunu söyleyebiliriz belki ama Koç Svetislav Pesic’in takımı üzerinde ki etkisi kesinlikle yabana atılmamalı. Yukarda da bahsettim gibi bu 2 haftalık ara, bir çok takım yapısında değişikliklere neden olabilir. Power E. Valencia’nın alabileceği fazladan bir galibiyet gruptaki bütün dengeleri değiştirebilir.

Şimdi Sinan Erdem de oynanan maça dönersek, ev sahibi ekipte Engin Atsür, Gasper Vidmar, Tarence Kinsey ve Kaya Peker sakatlıkları nedeniyle kadro da yer alamazken, Zalgiris Kaunas da ise Mantas Kalnietis aynı şekilde kadro dışıydı.

Konuk takımın hızlı başladığı maç da Fenerbahçe Ülker ilk sayısını 2. dakika içinde Oğuz Savaş’ın 1/2 serbest atıştan bulduğu sayıyla kaydetti. İlk 5 dakikayı da 15-5 geri de geçiren Fenerbahçe Ülker’de Koç Neven Spahija’nın Sarunas Jasikevicius ve Mirsad Türkcan’ı oyuna almasıyla ivme ev sahibi takımın lehine dönemeye başladı. Ardarda gelen basketlerle 13-2’lik bir seri yakalayan FenerbahçeÜlker ilk çeyreği de 22-19 önde geçti.

İkinci çeyreğe de iyi başlayan Fenerbahçe Ülker Zalgiris Kaunas karşısın da yaptığı baskılı savunmayla konuk takımı el üstü atışlara ve top kayıplarına zorladı. Ama Fenerbahçe Ülker’in maç başında ki gibi hücum da sayı bulma da zorlanmaya başlamasıyla Zalgiris Kaunas pota altında oynadığı ikili oyunlarla sayı bulmak da zorlanmadı. Çeyreğin sonuna doğru Roko Ukic’in üst üste attığı 4 sayı ile skoru 41-38 getiren Fenerbahçe Ülker Zalgiris Kaunas’ın son hücumdaki üçlüğüne engel olamayınca devreye 41-41 beraberlikle girildi.

Üçüncü çeyrek iki takım için karşılıklı basketlerle başlarken Fenerbahçe Ülker adına Thomas ve Mirsad’ın ekstra performansları skoru 48-43’ e getirse de ev sahibi takım farkı daha fazla açmayı başaramadı. Farkın açılamamasında ki en büyük etkenlerden biri de çok düşük bir yüzdeyle atılan serbest atışlardı. Fenerbahçe Ülker bu dakikalara kadar 1/7 serbest atış yüzdesiyle oynarken, Zalgiris Kaunas çizgiden 10/12 isabet bulunca rakibi karşısında direncini korumayı başardı. Fenerbahçe Ülker’in hücum da zorlandığı dakikalarda Roko Ukic’in başarılı 3’lüğü ile tekrar ivme kazanan temsilcimiz çeyreği de 58-54 önde geçmeyi başardı.


Dördüncü çeyreğin başında 5-0’lık bir seri ile öne geçen Zalgiris Kaunas ilerleyen dakikalar da Fenerbahçe Ülker’in sayılarını durduramayıp hücumda da etkili olamayınca ev sahibi takımın öne geçmesini engelleyemedi. 4:40 kala Fenerbahçe Ülker skoru 71-63’ e getirince Zalgiris Kaunas koçu Ilias Zouros mola almak zorunda kaldı. Mola dönüşünde iki takımda karşılıklı sayılar bulsa da savunma direncini daha da arttıran Fenerbahçe Ülker bu zor maçtan 80-72 skorla ayrılmayı başardı.

Maçta Fenerbahçe Ülker adına en ilginç istatistik 9/22 isabetle (%40.9) atılan serbest atışlardı. Şöyle ki bütün bir maç boyunca sadece bir kere Emir Preldzic - maçın bitimine 1:52 kala- 2 serbest atışını da sayıya çevirebildi. Koç Neven Spahija da maç sonu yaptığı açıklamasında bu konuyu “Serbest atışlarda yüzde 41 gibi bir yüzdeyle oynamamıza rağmen kazanmayı başardık. Serbest atışlarda daha iyi olabilirdik” diyerek dile getirdi. Bunun yanında Fenerbahçe Ülker diğer istatistikler de rakibi karşısın da üstünlüğünü korumayı başardı. Bakılması gereken bir diğer önemli istatistik ise 11/23 (%47.8) 3 sayı isabeti. Toplam da 11’i hücum olmak üzere 40 ribaunt alıp 17 asist yaparken 14 de top kaybetmiş Fenerbahçe Ülker.


Zalgiris Kaunas da ise en önemli istatistikler sadece 4 hücum ribaundu alabilmişmiş olmaları ve 10 assist yapabilmeleri. Toplam da 32 ribaunt alıp 13 top kaybında bulunmuşlar. Özellikle Aleksandar Capin,Dejuan Collins ve Paulius Jankunas dan toplam 40 sayı bulan konuk ekip de diğer oyuncuların fazla devreye girememeleri mağlubiyette ki en önemli etkendi.

Maçın rakamları da şöyle;

Fenerbahçe Ülker: Ukic 12sy-2rib-4as, Ömer 5sy, Tomas 15sy-1rib-, Oğuz 15sy-5rib-4as, Jasikevicius 7sy-1rib-2as, Mirsad 13sy-14rib-3as, May 4rib , Preldzic 13sy-4rib-3as

Zalgiris Kaunas: Capin 12sy-2rib-2as, Brown 6sy-3rib-3as, Pocius 6sy-3rib-4as, Jankunas 14sy-6rib-1as, Watson 4sy-6rib, Collins 14sy-1rib-1as, Delininkaitis 10sy-2rib, Klimavicius 2sy-3rib, Marjanovic 4sy-3rib



Kafsinkaf:Daha önce paylaştığım postlarda tek yönlü ve taraflı yazılar yazdığım konusunda mailler geliyordu.Bundan sonra basketbolda objektif yazıları Aslıhan yazacak.Tbl maçlarında ise Fb yerine Efes,Beşiktaş ve Karşıyaka maçlarına odaklanacak.

3 yorum:

  1. Hayırlı Uğurlu olsun her ikinize de arkadaşlar öncelikle yazı güzel Aslıhan ancak FBÜ zorlanmasının tek sebebinin ön alan baskısının Kinsey 'in yokluğu ve Ömerin hastalıgından istenilen seviyeye çıkamamasından kaynaklanıyor en kısa zamanda buna çözüm bulucaklarını düşünüyorum...İyi bir koçları ve mükemmel bir kordinatörleri var onlara helva yapmak düşüyo

    YanıtlaSil
  2. 'İyi bir koçları ve mükemmel bir kordinatörleri var onlara helva yapmak düşüyo.'

    Alıştığımız tarz güzel bir aliilker yorumu :)

    YanıtlaSil