28 Şubat 2011 Pazartesi

Kendi Ayağına Sıkmak



Dün akşam izlediğimiz Trabzonspor-Kayserispor maçı lig kalitemiz olarak ligin üstünde futbol ve seyir zevki yaşattı bizlere.Bu haftanın lig liderini belirleyecek bu bıçak sırtı maç taraflı,tarafsız herkesin beğenisi kazanmıştır diye düşünüyorum.

Trabzon yada Kayseri için oyuncular hakkında yada oyun hakkında bir yorumda bulunmayacağım.Bahsetmek istediklerim başka şeyler.

Sezonun ilk yarısının bitişi ikinci yarının başında Tranzon en yakın rakibine 9 puan fark yapmıştı.Ne oldu da Trabzon bugün averajla 2.sıraya düştü ?

1-Devre arası kampı sıkıntıları :

Devre arası kampını yapan Trabzon'da latin kökenli oyuncular kampa diğer oyunculara göre geç katıldılar.Kampa noter çağırıldı,zabıt tutuldu,cezalar yağdı.Burada Trabzon yönetimini suçlamıyorum.Kampa katılma süresini geciktirenlere muhakkak ceza verilmeli fakat,niyet iyi olsada yapılan iş her zaman doğru olmuyor.Şöyleki;

-Trabzon bütün basın mensuplarının önünde noter getirmektense,klübe her zaman gelen biriymiş gibi noteri çağırıp zabıtını daha gizli olarak tutabilirdi.

-Bakın ligde lideriz ama yine oyunculara ceza verebiliyoruz! imajı yerine geç kalan oyunculara son ihtar yapılır,ihtar sonucu gelen oyunculara cezası yada yaptırımı neyse daha saklı olarak yapılabilirdi.

-Oyuncuların lige motivasyonu,tekrardan çalışma disiplinine ayak uydurması için son derece önemli olan kampın havasını bozmamak adına ceza geçici olarak ertelenebilir,kötü gidişte yada disiplinsizlik devam ettiği takdirde verilebilirdi.


2-Şehir Baskısı

İşte benim belkide en anlamadığım nokta burası.Basında da sürekli şehir baskısı muhabbeti dönüyor fakat tam olarak anlayabilmiş değilim.Uzun yıllardır gelmeyen şampiyonluk,halkın sabırsızlığı,futbolun hayatın merkezinde olması hepsi sayılabilir.Yanlız şöyle bir noktada var futbolcular normal sıradan insanlara göre daha izole bir hayat yaşadıkları aşikar.Şöyleki;bir futbolcuyu köşedeki kasapta,manavda,kuruyemişte gören varmıdır ?

Daha çok alışveriş merkezlerinde yada gece klüplerinde görülmeleri daha muhtemel oluyor.Gördüldükleri yerlerde de halkla çok alakadar oldukları zaten söylenemez.Kafam kadar güneş gözlüklerini takıp önlerine bakarak yürüyolar.Yani dolayısıyla halkla çok haşır neşir olmadıktan sonra,onların içinde çok vakit geçirmedikten sonra neyin etkisi bu ?

Ha ayrıca çok başka bir yerden de bakarsak bu adamlar profesyonel futbolcular.Futbola yeni başlamış 8-9 yaşında çocuklar değiller.Aman ben iyi oynayayım annem,babam beni beğensin alkışlasın derdinde olan kişiler değil.9 puan önde giderken saçmalayıp 3 hafta üst üste kendi evinde galibiyet alamazsan ve üstüne baskıdan bahsedersen kimse kusura bakmasın ama bizim ülkemizde profesyonel az var.

3-Taraftar Etmeni

Bu grubu aslında şehir baskısı adı altında yazmakta mümkün olabilirdi fakat konu çok uzar karman çorman bir hal alırdı.O yüzden ayrı başlık altında yazmayı uygun gördüm.

Trabzon seyircisi/taraftarı 26 senedir şampiyonluk göremeyen bir taraftar.Bu şampiyonluk gelmeyen yıllarda da kaçan şampiyonluklar ve nedenleri gün gibi ortada.Bugün geldiğimiz noktada yine aynı durum mevcut.Trabzon üst üste kazandığı her maçtan sonra özellikle yerel basın Karadeniz Fırtınası,Şampiyonluk Geliyor gibi iddialı başlıklar atmıştı.Dereyi görmeden paçayı sıvama hesabı yani.Bu yapılanlardan sonra medyanın önemi daha iyi anlaşılıyor.Halkı ligin sonunu görmeden şampiyonluğa inandırma,umut aşılama,pohpohlamadan sonra birde çıkıp vay efendim şehir baskısı var takım ondan böyle diyorlar.Ölürmüsün öldürürmüsün ?

Birde artık alışkanlık haline getirdikleri 61.dk şovları var.Tamam görüntü olarak,kendine özgü olması açısından herşey güzel fakat nerede duracaklarını bilmiyorlar.Takım gol arıyor,rakibi baskı altına alıyor,rakip vakit geçirmek için fırsat kolluyor ardından rakibin imdadına 61.dk şovu yetişiyor.Oyunun durması,sahanın temizlenmesi derken o gaz,o çoşku,tempo kaybediliyor oyun soğuyor.

Üstüne üstlük sahaya attıkları cisimleri fırsat bilip oyunu soğutan rakip takım kalecisinede ayakkabı,çakmak ellerine ne gelirse atıyorlar..Sahaya cisimleri atan kendileri,sonra bunlardan neden oyun duruyor diye kızan yine kendileri entresan hakikaten.

Trabzonspor taraftarı,medyası,oyuncuları son dönemler ve özellikle dün akşamla birlikte kendi ayağına sıkmıştır.Takımın en çoşkulu anını bozup ardından maç sonunda hakemi yaralamaları,oyunu durdurmaları gibi sebeplerle büyük ihtimal ceza alacaklar.Saha kapatma,seyircisiz oynama,para cezası gibi cezalar alacakları muhtemel.

Bu saydıklarımızdan sonra hiçbir Trabzonspor taraftarının çıkıp da dış etmenler Trabzonspor'un şampiyonluğunu istemiyor,oyunlar dönüyor demeye hakkı yoktur.Trabzon bizzat kendi kendine zarar verip hiç yoktan çıkırdığı sıkıntılarla bugüne gelmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder